Vissza a Kezdőoldalhoz Tovább a Párásítás a gyerekszobában oldalhoz

GYERMEKORVOS TANÁCSAI
az A(H1N1)v vírus okozta újinfluenza elleni védekezéshez

Aki Önnek a tájékoztatást adja: Dr. Mammel AndreaA(H1N1)v vírusfertőzés tünetei: köhögés, rossz közérzet, fáradékonyság, láz(nagyobb mint 38°C, esetenként magas), torokfájás, fejfájás, végtagfájdalom, izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, hőemelkedés, hidegrázás, esetenként hasmenés, hányinger, hányás. (A sorrend az eddigi hazai előfordulás gyakoriságát mutatja!!!) Jelentős a láz nélkül zajló eset. A kisgyermekek 1-2%-ánál enyhe neuropsychiatriai tüneteket is észleltek.

Lappangási ideje:(a megfertőződéstől a tünetek megjelenéséig) 1-4 nap, maximum 7 nap(kisgyermekeknél ennél hosszabb is lehet).

Terjedése: emberről-emberre(nemrégen igazolták: emberről-állatra is), cseppfertőzéssel a légutak hámját károsítva, valamint érintés útján, tárgyak közvetítésével.

Az új influenzavírus mutáció jellemzői: hordozza az európai és ázsiai sertésekben megtalálható influenzavírusok két génjét, de ezeken kívül madárinfluenza és emberi influenza géneket is, ezért a szakemberek négyszeres genetikai keveredést tartalmazó, idegen gént hordozó rekombinált vírusnak nevezik.

A diagnózis felállítása: nehézkes, mert a vírusdiagnosztikára szolgáló gyorsteszt nem ad megbízható eredményt(csak 40% pozitív), a vírustenyésztés viszont 48 órát vesz igénybe, amíg az antivirális szerek(Tamiflu, Relenza) szedésének megkezdése a tünetek megjelenését követő 6 - 48 órán belül előnyös. Az antivirális szerek elhamarkodott, megalapotatlan szedésének veszélye a kialakuló gyógyszer-rezisztencia(Egy későbbi influenza fertőzés esetén már nem lesz hatásos).

Teendők tünetek esetén: Tartsa gyermekét otthon, hogy a fertőzést ne adja tovább. Ha gyermeke krónikus alapbetegségben szenved és állapota hirtelen rosszabbodni kezd vagy szövődmények lépnek fel, amelynek jele az, hogy lázas állapota 3-4 napon túl elhúzódik, vagy néhány napos láztalanság után ismét belázasodik, esetleg fülfájásra panaszkodik vagy nehézlégzése van, akkor feltétlenül vegye fel a kapcsolatot házi gyermekorvosával. Ő dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges kórházi beutalásról.

Következményei: az esete túlnyomó többségében enyhe lefolyású megbetegedés, de a vírus változékonysága miatt, szövődmények révén súlyos megbetegedések(vérzéses pneumonia, staphylococcus, meningococcus), komolyabb komplikációk, kiszámíthatatlan állapotok, sőt halálesetek(1 ezrelék alatti az eddigi halálozási ráta) is előfordulhatnak, amelyek védőoltással elkerülhetők lennének. A megbetegedés elsősorban a gyermekeket, a fiatal felnőtt korosztályt és a várandós nőket érinti. Súlyos lefolyást, váratlanul súlyos kórformákat illetve halálozást elsősorban az alapbetegségekkel rendelkezőknél észleltek.

Fokozottan veszélyeztetettek:
 • a krónikus légúti(asthma), cardiovascularis, máj és vesemegbetegedésben szenvedők;
 • előrehaladott rosszindulatú megbetegedésben szenvedők;
 • cukorbetegek;
 • kórosan túlsúlyosak;
 • szisztémás szteroid kezelésben részesülők;
 • lymphopeniások;
 • 5 évnél fiatalabb gyermekek;
 • HIV-fertőzöttek;
 • neuromuscularis betegség miatt csökkent légzésfunkciójú betegek;
 • várandós nők.

Influenza pandémia(világjárvány): Az influenza vírus két nagy változata közül a humán(A, B, C) törzsek cseppfertőzéssel, a légutakon keresztül az embert betegítik meg, az avián törzsek vadon élő vizi szárnyasok, gázlómadarak béltraktusából széklettel ürülve, jutva a környezetbe csak ritkán betegítenek meg embert. De a két változatból képződött új vírustörzsek - amelyek kialakulása a mindkét vírustörzs iránt fogékony, megfertőzött gazdaszervezetben következik be, amelyek állatok, - ezek a korábbi hiedelemmel szemben nem csak sertések, hanem ló, csirke, pulyka, kutya, stb. - sőt esetenként ember is lehetnek, - különösen nagy veszélyt jelentenek.

A(H1N1)v influenzavírusMivel az A influenzavírus a felszíni antigénjeiben(H - haemagglutinin, ami a megbetegedés súlyosságát, N - neuraminidáz, ami a vírus szóródását, terjedést szabályozza) nagyon változatos, mert folyamatosan változik, ezért időről időre, újabb és újabb variánsok bukkannak fel, amelyek ellen még nincs oltóanyag, amelyek ellen a népesség nagy része védtelen, amely gyorsan terjed az emberek között, országról országra, földrészről földrészre és komoly megbetegedéseket okoz. Emberi megbetegedésben eddig a H1, H2, H3 és az N1, N2 felszíni antigén fordult elő. Az ismert többi antigén(H4 - H15, N3 - N9) az avián vírusvariánsokban volt kimutatható.

A folyamatos változásban lévő, általában lassú pontmutációval változó felszíni antigénekkel létrejövő új vírusvariánsok, a korábbi szerkezethez képest csak csekély eltérést mutatnak, ezért a korábbi variánsok átvészeltsége viszonylagos védettséget biztosít. Viszont a gyors változással létrejövő, mélyreható genetikai változás következtében az influenzavírus merőben új antigenitású lesz, ezért a korábban megszerzett immunitás vele szemben hatástalan és ez világjárvány kialakulásához vezet. A B influenzavírusnál az antigének változékonysága lényegesen kisebb, ezért általában csak helyi járványokat okoz, a C influenzavírus esetében az antigének változékonysága gyakorlatilag elhanyagolható.

Immunválasz, védőoltás: A kórokozó típusától függetlenül mindig egyforma, un. nem specifikus immunválaszt érhetünk el a kórokozókkal szemben, az immunrendszer(sejtek, szervek) erősítése révén. Ez önmagában azonban nem feltétlenül elég a fertőzések kivédésére, de segít a gyorsabb gyógyulásban. A kórokozó hatására fellépő másik un. specifikus immunválasz az, amikor az immunrendszer olyan ellenanyagokat termel, amelyek az adott kórokozót elpusztítják és eközben a memóriasejtek megjegyzik a kórokozó típusát azért, hogy egy következő találkozáskor az immunrendszer eredményesen léphessen fel vele szemben. Ez a magyarázat arra, hogy egyes fertőző betegségek miért csak egyszer kaphatók el. A következő fertőzéskor már nincs esélye a kórokozónak a szervezetben elszaporodni és betegséget okozni. Ez a fajta immunitás teremthető meg mesterségesen, a védőoltások alkalmazásával. A védőoltással szervezetbe juttatott elölt vagy élő, de legyengített kórokozó felkészíti a szervezetet az élő kórokozóval történő jövőbeli találkozásra és az ellene való védekezésre.

Tanácsok az A(H1N1)v megfertőződés és a fertőzés terjedésének megelőzésére:

 • Tanítsa meg gyermekének és tartassa be gyermekével az általános személyi higiénés szabályokat, de fontos tudni, hogy az influenza csak a megfelelő higiénés viszonyok biztosításával nem előzhető meg.
 • Használjon gyermeke papírzsebkendőt tüsszentéskor, köhögéskor az orra és szája elé tartva.
 • Gyermeke a használt papírzsebkendőt használat után ne őrizze magánál, hanem sürgőssen dobja zárható fedelű szemétgyűjtőbe.
 • Ha gyermekénél nincs zsebkendő, ne a tenyerébe köhögjön, tüsszentsen, hanem tanítsa meg neki, hogy a könyökhajlatába, mert így kissebb az esély hogy a kórokozót továbbadja, majd ha teheti, bő melegvízzel és szappannal mosson kezet.
 • Ha nincs módja gyermekének a zsebkendőt azonnal szemétgyűjtőbe dobni, akkor gyűjtse ezeket zárható műanyag tasakban kidobásukig.
 • Gyermeke gyakran mosson kezet meleg vízben szappannal legalább 20 másodpercig. Orrfújás, tüsszentés, köhögés, zsebkendőkidobás után feltétlenül, így elkerülheti, hogy a szabad szemmel nem látható kórokozók a mások által is használt tárgyakra kerüljenek és onnan tovább a nyálkahártyára.
 • Gyermeke kézfertőtlenítésére használjon legalább 60%-os alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt.
 • Tanítsa meg gyermekét arra, hogy kerülje szájának, nyelvének, orrának és szemének érintését szennyezett kezével.
 • Hívja fel gyermeke figyelmét arra, hogy jelen veszélyes időszakban kerülje azokat a megszokott üdvözlési formákat, amelyek lehetővé teszik a kórokozók elkapását és továbbadását, mint a puszilkodást, az ölelkezést, a simogatást, a kézfogást.
 • Gyermeke kerülje a A(H1N1)v vírussal fertőzött betegekkel való közelebbi kapcsolatot. Az új influenza EGÉSZSÉGESEKET IS megbetegít, mint látjuk az eddigi áldozatok kb. 50%-ának nem volt alapbetegsége. Az egészségesen megfertőződők betegségének súlyosságát negatívan befolyásolja a nem megfelelő táplálkozás, a közelmúltban lezajlott más betegségek, a társ fertőződések és a túlzott kifáradás.
 • A szokásosnál is gyakrabban szellőztesse lakásának és munkahelyének(bölcsőde, óvoda, iskola) helyiségeit.
 • A felületek és tárgyak takarítását végezze a szokásos módszerrel, - fertőtlenítésre szükség nincs, - de gyakrabban.
 • A többek által is használt és érintett tárgyakat, felületeket mossa le alkoholos fertőtlenítőszerrel, ugyanis a A(H1N1)v influenzavírus a tárgyak megfogásakor lerakódott váladékcseppekben életben marad és fertőz.(Mosdók, mosdó-csaptelepek, WC-ülőkék, kilincsek, villanykapcsolók, lépcsőkorlátok, írószerek, számítógép billentyűzet, számítógép-egér, gyermekjátékok stb.)
 • Az influenza tüneteit érzékelve gyermekén tartsa őt otthon, ne engedje bölcsödébe, óvodába, iskolába. Pihentesse, csillapítsa a lázát, ha szükséges, ügyeljen a bő folyadékbevitelre. Még napokkal a testhőmérséklet normalizálódása után is terjedhet a vírus, ezért a láz megszűnésénél jobb jele lehet annak, hogy az újinfluenzás gyermek már nem fertőz, a köhögés megszűnése.
 • Gyermeke fertőzésének súlyosságát a dózis, vagyis a megfertőző vírusok mennyisége határozza meg, ugyanis a kisebb mennyiségű vírust jobban le tudja győzni a szervezet immunrendszere. A vitaminbevitel fontos, de önmagában sem a nagy dózisú C-vitamin szedés, sem a vitaminkúra(csak vitaminhiányban szenvedők részére ajánlott) nem véd az infuenza ellen, ahogy a homeopátiás szerek sem. De az egészséges életmód és a helyes táplálkozás alapvető fontosságú a megfelelő ellenállóképesség kialakításában.
 • Családon belüli influenzás megbetegedés előfordulása esetén használjanak szájkendőt, maszkot.
 • Figyeljünk gyermekeink influenza elleni védekezésére, - mert a vírust bárki elkaphatja, EGÉSZSÉGESEK IS és a szövődmények is bármely korosztályban előfordulhatnak, - de az eddigi megbetegedések során a legtöbb fertőzést az 5-24 éves korosztályban tapasztalták. A nagyszámú gyermek és fiatal megfertőződésének magyarázata az, - szemben a szezonális influenzával, amelynél főként az idősebbek a veszélyeztetettek, - hogy a szervezet számára ismeretlen új vírus gyorsan és nagy mennyiségben szaporodik, túlzottan erős immunreakciót(citokinvihar) váltva ki ezáltal az erősebb szervezetűek immunrendszeréből, s ez megnöveli a szövődmények(az első napokban egyeseknél tüdőödéma és gyulladásos sejtek nagyfokú tüdőbe áramlása révén bakteriális tüdőgyulladás) kilalakulásának esélyét.
 • A krónikus alapbetegségben szenvedő gyermekek a legveszélyeztetettebbek a szövődmények szempontjából, kortól függetlenül.(Ilyen krónikus alapbetegségűek: a krónikus tüdőbetegek, asztmások, a nagyon elhízottak, különösen, ha ez cukorbetegséggel párosul, a szívbetegek, a leukémiások, a májbetegek, az autoimmun-, az anyagcsere-, és a krónikus vesebetegek)
 • A várandós kismamák fokozottan(4-7-szer jobban) veszélyeztetettek az A(H1N1)v vírusfertőzés szövődményeit illetően, - mert a terhesség alatt a nők immunrendszere legyengül azért, hogy a magzati sejtek apától örökölt fehérjéi ne váltsanak ki a szervezetében ellenreakciót, - ezért ha tüneteket tapasztalnak, azonnal forduljanak orvoshoz, hogy elkezdhető legyen a vírusszaporodást gátló gyógyszeres kezelésük. A várandósoknak használatra ajánlott a már hazánkban is kapható, vírusölő szerrel átitatott arcmaszk, amely nem csak meggátolja a vírus bejutását a szervezetbe, hanem el is pusztítja az arcmaszk felszínére kerülőket.
 • Ha gyermekünkön az influenzavírus fertőzés tüneteit észleljük, lázcsillapításhoz ne használjunk - a vény nélkül kapható lázcsillapítók közül, - a szalicilát tartalmúakat, mert ezek adása influenzás gyermeknek nem javasolt egy ritka, de súlyos szövődmény előidézése miatt. A lázcsillapító kiválasztásánál vegyük figyelembe az esetleges fennálló gyógyszerallergiát is. Használjuk a lázcsillapítás nem gyógyszeres formáit(hűtőfürdő, hűtőborogatás).
 • Azok a szülők viszonylagos biztonságban érezhetik magukat, akiknek gyermeke a tavalyi őszi-téli szezonban megkapta a szezonális influenza oltást(ez 3 olyan influenzatörzs ellen volt kialakítva, amely ekkor terjedt az északi féltekén), mert a mexikói kutatók tapasztalata szerint részleges, védettséget nyújtott az új influenzával szemben. Azok közül senki nem halt meg az A(H1N1)v járványban. De teljes védettséget természetesen csak az A(H1N1)v ellen kialakított vakcina ad.
 • Járvány kialakulása esetén kerülje el gyermekével a zárt zsúfolt helyeket, helyiségeket(Liftek, üzletek, áruházak, postahivatalok, gyógyszertárak, bankok, játszóházak stb.), ahol több ember fordul meg. Törekedjen arra, hogy gyermeke más személyektől legalább 1 méteres távolságot tartson.
 • Csak utólagos vérvizsgálattal állapítható meg, hogy gyermeke szinte észrevétlenül, enyhébb tünetekkel a fertőzésen átesett. Erre az OEK laboratóriumában van lehetőség 5400 Ft ellenében, ugyanis a Társadalombiztosítás ezt nem támogatja.
 • Védekezés védőoltással: Az influenza ellen csak a hatékony védőoltás nyújt biztonságos védelmet, amely 6-8 hónapig tart. Magyarországon a teljes viriont(elölt vírust) tartalmazó, adjuvált, ezért - a hasított, split típusúnál - jobb védettség kialakító képességű Fluval P vakcinával, egyszeri védőoltással történik. A Fluval P vakcina az Európa Unió tagállamaiban A(H1N1)v ellen forgalmazott vakcinák közül(Celvapan, Focetria, Pandemrix, Fluval P) az egyedüli, amelynél mind a felnőttekre, mind a 3-18 éves korosztályra, mind pedig 12-36 hónapos korosztályra a klinikai vizsgálatok(reaktogenitási és immunogenitási) - a vakcinák között speciálisnak tekintett influenza vakcinánál elvárt számban, - megtörténtek.

  Az A(H1N1)v vírus ellen használt Fluval P vakcina gyakorlatilag azonos az évek óta a szezonális influenza vírusok ellen használt Fluval AB vakcinával. Ezért készülhetett el rendkívül gyorsan, - mert nem kellett az új oltóanyagoknál kötelezően elvégzendő ellenőrzések jó részét végrehajtani, hiszen már megtörténtek, - egyszerű vírustörzs váltással. A gyártástechnológia több éve engedélyezett, jól kipróbált, több mint 10 éve tart az utánkövetés, eddig több mint 20 millió beadott dózis.

  Az A(H1N1)v vírus elleni védőoltás megkezdése óta az ÁNTSZ gyűjti a fokozott oltási reakciókat, szövődményeket visszajelzések alapján, ezek minden esetben kivizsgálásra kerülnek. A késői oltási szövődmények jelentkezésének 20-25 napos időszaka már lejárt.

  A H1N1 vírus olyan mutálódásának, amelynek a jelenlegi védőoltás hatástalansága lenne az eredménye, csak elméletben van lehetősége, a gyakorlatban nincs. Ennek oka, hogy a jelenlegi járványt okozó vírus a világban annyira elterjedt, hogy egy minimális szerkezeti változású(csak erre van esély) mutáns vírus nem tudná kiszorítani és az oltás hatékonyságát sem csökkenteni. Az A(H1N1)v vírus - a 2009. áprilisi - megjelenése óta Norvégiában észlelték néhány fertőzöttnél H1N1 mutáns vírus megjelenését.

  A védőoltás csak az akut lázas állapot elmúlta után 2-3 nappal adható be. Az injekcióból adódó enyhe fájdalmon és az oltást követően, az immunizáció jeleként az oltás helyén esetlegesen jelentkező bőrpíron, duzzanaton, fellépő lázas reakción kívül nincs mitől tartani, s ez 2-3 napon belül eltűnik. A vakcina jelentősen csökkenti az új influenzás megbetegedések számát(korcsoportonként változóan 70-80%-os védettséget ad) és ezzel a lehetséges szövődmények számát is. A fájdalomra panaszkodó kisgyermeknek paracetamol(pl. Panadol, Rubophen) vagy ibuprofen (Nurofen) adható, de az oltási hely borogatása szükségtelen, mert nem használ.

  A már beoltott, de immunitást még meg nem szerzett gyermek A(H1N1)v élő vírussal fertőződésekor jobban jár, mintha még oltást nem kapott volna, mert a kialakulóban lévő immunitása enyhébb lefolyású betegséget eredményez.

  A 6 hónapos kor alatti csecsemők még nem olthatók, mert immunrendszerük még fejletlen, ezért immunválasz nem várható. A 6 hónapos kor feletti gyermekek oltását az amerikai CDC és a WHO állásfoglalása javasolja. A hazánkban védőoltásra használt Fluval P oltóanyagra az Országos Gyógyszerészeti Intézet megadta a 12 hónapostól 18 éves korosztályba tartozó gyermekekre is a forgalombahozatali engedélyt, így beoltásuk engedélyezett. Az ennél fiatalabb csecsemők védelmét - akik nem kaphatnak védőoltást, - a családtagok és a velük egy háztartásban élők oltásával kívánatos biztosítani.

  A közösségbe járó 1-3 éves korú gyerekeket feltétlenül oltani kell, mert kiemelt kockázati csoportúnak számítanak, nem csak a veszélyeztetettek, hanem az egészségesek is. De mivel az otthon nevelt gyermek is fertőződhet szüleitől vagy környezetétől, ezért az ő oltásuk is javasolt. Az újinfluenza mellett az 1-3 évesek oltása javasolt a szezonális influenzavírus ellen is. Fontos a 6-12 hónapos csecsemők beoltása a szezonális influenza ellen, - különösen a rizikócsoportokba tartozóké,- mivel ők nem olthatók a Fluval P vakcinával újinfluenza ellen. Náluk előnyös erre a split(hasított) vakcina használata(Fluarix, Vaxigripp junior, Begrivac). Az 1-3 éves korúak a combjukba, a 3 évnél idősebb gyermekek felkarjukba kaphatják az oltást.

  Az immunválasz ideje a 10-17 éves korosztályban 8-10 nap a tapasztalatok szerint, általánosságban 10-14 nap. A tojásallergiáról, az allergiáról antibiotikumokra, az immunhiányos alapbetegségről, az immunválaszt befolyásoló gyógyszerek szedéséről az oltó orvost az oltás előtt feltétlenül tájékoztatni kell. A tojás allergiás gyermek - a korábbi gyakorlattal szemben, - nem csak kórházi háttérrel oltható, mivel a Fluval P vakcina(az új biológiai tisztítási módszernek köszönhetően) kevesebb mint 0,1 mikrogram/dosi ovalbumint tartalmaz és 1,2 mikrogram ovalbumin tartalom mellett a tojásallergiások is, - akik csak kiütést vagy asztmás tünetet mutatnak tojásfogyasztáskor, - biztonsággal olthatók.

  A Tiomerzál nevű vízben oldódó higanyvegyület(etil-higanyt tartalmaz) feladata a vakcinában, tartósítószerként, a baktériumok által okozott esetleges fertőzés megakadályozása. Ez 48 órán belül kiürül a szervezetből. Egészségkárosító hatására a WHO 2003. év augusztusi állásfoglalása szerint semmi bizonyíték nincs, ezért a vakcinákban alkalmazható. A védőoltást Tiomerzál vagy fémérzékeny gyermek is megkaphatja.

  WHO javasolja a várandós nők oltását, akár már az első trimeszterben is. A hazai gyermek infektológusok a védőoltást inkább a második trimesztertől kezdődően ajánlják. Ez alól kivételt jelentenek a krónikus betegségben szenvedő vagy fokozott fertőzésnek kitett területen(pl. egészségügy, óvoda, iskola stb.) dolgozó várandós kismamák, akiknél már az első harmadban is javasolt a védőoltás. A várandósok csak elölt vírust tartalmazó vakcinával olthatók(a Fluval P ilyen), legyengített élő vírust tartalmatóval TILOS! A szülés előtt álló kismamák feltétlenül oltassák be magukat A(H1N1)v ellen, mert a szülés előtt kapott védőoltással lehet az ellenanyagokat legsikeresebben átadni a magzatnak és ez 4-6 hónapig jelen lesz a megszületett csecsemőben. A Fluval P oltás a szoptatás ideje alatt is alkalmazható. Amellett, hogy az anyát védi, csekélyebb mértékben, de - az anya szervezetében a vakcina ellen termelt antitestek egy részének átjutásával az anyatejen át, - védelmet nyújthat a csecsemő számára is. A várandósok fokozott veszélyeztetettsége miatt javasolt, hogy mindazok, akik 1 éven belül gyermeket szeretnének vállalni, mielőbb beoltassák magukat. A várandós nők térítés mentesen kérhetik a védőoltást.

  A védőoltás beadatásával nem csak gyermekét védi, hanem családját, környezetét is.
 • Azon szülők részére, akik még bizonytalanok a védőoltás beadását illetően, melegen ajánlom az alábbi videók megtekintését döntésük elősegítésére. Ezekből nagyon sok felmerülő kérdésre választ kaphatnak(elhangzik néhány olyan megjegyzés is, amit a mai ismereteink már meghaladtak, ismerve a Fluval P vakcina korosztályi engedélyét):

  Vissza a Kezdőoldalhoz Tovább a Párásítás a gyerekszobában oldalhoz
  Utoljára frissítve: 2021.04.16.
  Webdesign:

  Copyright © 2009-2021 Dr. Mammel Andrea