Vissza az Kezdőoldalhoz Előre aZ A(H1N1) influenza oldalhoz

GYERMEKORVOS
a 2010/2011-es időszak szezonális influenza elleni védekezéséről

Aki Önnek a tájékoztatást adja: Dr. Mammel AndreaSok országban kialakult gyakorlat a krónikus betegségben szenvedő gyermekek influenza elleni oltása, de sajnos az egészséges gyermekek is fogékonyak az influenzára, ezért náluk is kialakulhatnak szövődmények. Komoly gond, hogy a kisgyermekek esetén fellépő influenza által okozott terheket alábecsüljük az idősebbekéhez képest, pedig ez magasabb és a kórházba kerülők száma hasonló mint az idősebb korosztályok esetén. A szezonális influenza ellen oltott kisgyermekek és gyermekek megfertőződése és halálozása még a magasabb kockázati csoportokba tartozók esetén is csökkenő tendenciát mutat.

Szezonális influenza: Az influenzavírusok által okozott fertőző légúti megbetegedés, amely a mérsékelt égövi országokban általában télen és tavasszal, a trópusi országokban az esős évszakban jelenik meg. Az influenza vírus két nagy változata közül a humán(A, B, C) törzsek cseppfertőzéssel, a légutakon keresztül az embert betegítik meg, az avián törzsek vadon élő vizi szárnyasok, gázlómadarak béltraktusából széklettel ürülve, jutva a környezetbe csak ritkán betegítenek meg embert. De a két változatból képződött új vírustörzsek - amelyek kialakulása a mindkét vírustörzs iránt fogékony, megfertőzött gazdaszervezetben következik be, amelyek állatok, - ezek a korábbi hiedelemmel szemben nem csak sertések, hanem ló, csirke, pulyka, kutya, stb. - sőt esetenként ember is lehetnek, - különösen nagy veszélyt jelentenek.

Szezonális influenzajárványok okozói: A szezonális influenzajárványokat minden évben az A és B vírusok okozzák. A C típusú influenzavírus járványt nem, csak enyhe tüneteket produkáló légúti megbetegedéseket idéz elő. Mivel az A influenzavírus a felszíni antigénjeiben(H - haemagglutinin, ami a megbetegedés súlyosságát szabályozza, eddig 16-féle típusa ismert, N - neuraminidáz, ami a vírus szóródását, terjedést szabályozza, eddig 9-féle változata ismert) nagyon változatos, mert folyamatosan változik, ezért időről időre, újabb és újabb variánsok bukkannak fel, amelyek ellen még nincs oltóanyag, amelyek ellen a népesség nagy része védtelen, amely gyorsan terjed az emberek között, országról országra, földrészről földrészre és komoly megbetegedéseket okoz. Emberi megbetegedést okozó influenzavírusban eddig a H1, H2, H3 és az N1, N2 felszíni antigén fordult elő különböző kombinációban. Az emberi influenzát eddig többnyire a H1N1 és H3N2 altípusok idézték elő. Az ismert többi antigén(H4 - H15, N3 - N9) az avián vírusvariánsokban volt kimutatható.

Az influenza vírusok változása: A folyamatos változásban lévő, általában lassú pontmutációval változó felszíni antigénekkel létrejövő új vírusvariánsok, a korábbi szerkezethez képest csak csekély eltérést mutatnak, ezért a korábbi variánsok átvészeltsége viszonylagos védettséget biztosít. Viszont a gyors változással létrejövő, mélyreható genetikai változás következtében az influenzavírus merőben új antigenitású lesz, ezért a korábban megszerzett immunitás vele szemben hatástalan és ez világjárvány kialakulásához vezet. A B influenzavírusnál az antigének változékonysága lényegesen kisebb az A influenzavírusénál, ezért általában csak helyi járványokat okoz, a C influenzavírus esetében az antigének változékonysága gyakorlatilag elhanyagolható.

A vírusfertőzés tünetei: a kezdeti tünetek közül hiányoznak a hurutos tünetek, erős levertség, fáradékonyság, magas láz(nagyobb mint 38°C), végtagfájdalom, izomfájdalom, köhögés, rossz közérzet, torokfájás, fejfájás, orrdugulás, orrfolyás, hőemelkedés, hidegrázás.

Lappangási ideje:(a megfertőződéstől a tünetek megjelenéséig) 1-4 nap, maximum 7 nap(kisgyermekeknél ennél hosszabb is lehet).

Terjedése: emberről-emberre, cseppfertőzéssel(köhögéskor, tüsszentéskor, beszéd közben a levegőbe került légúti váladékcseppek révén) a légutak hámját károsítva, valamint érintés útján, tárgyak közvetítésével is nagyon gyorsan.

A diagnózis felállítása: nehézkes, mert a vírusdiagnosztikára szolgáló gyorsteszt nem ad megbízható eredményt(csak 40% pozitív), a vírustenyésztés viszont 48 órát vesz igénybe, amíg az antivirális szerek(Tamiflu, Relenza) szedésének megkezdése a tünetek megjelenését követő 6 - 48 órán belül előnyös. Az antivirális szerek elhamarkodott, megalapotatlan szedésének veszélye a kialakuló gyógyszer-rezisztencia(Egy későbbi influenza fertőzés esetén már nem lesz hatásos).

Teendők tünetek esetén: Tartsa gyermekét otthon, hogy a fertőzést ne adja tovább. Ha gyermeke krónikus alapbetegségben szenved és állapota hirtelen rosszabbodni kezd vagy szövődmények lépnek fel, amelynek jele az, hogy lázas állapota 3-4 napon túl elhúzódik, vagy néhány napos láztalanság után ismét belázasodik, esetleg fülfájásra panaszkodik vagy nehézlégzése van, akkor feltétlenül vegye fel a kapcsolatot házi gyermekorvosával. Ő dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges kórházi beutalásról.

Következményei: sok esetben enyhébb lefolyású megbetegedés, de a vírus változékonysága miatt, szövődmények révén súlyos megbetegedések(vérzéses pneumonia, staphylococcus, meningococcus), komolyabb komplikációk, kiszámíthatatlan állapotok, sőt halálesetek is előfordulhatnak, amelyek védőoltással elkerülhetők lennének.

Immunválasz, védőoltás: A kórokozó típusától függetlenül mindig egyforma, un. nem specifikus immunválaszt érhetünk el a kórokozókkal szemben, az immunrendszer(sejtek, szervek) erősítése révén. Ez önmagában azonban nem feltétlenül elég a fertőzések kivédésére, de segít a gyorsabb gyógyulásban. A kórokozó hatására fellépő másik un. specifikus immunválasz az, amikor az immunrendszer olyan ellenanyagokat termel, amelyek az adott kórokozót elpusztítják és eközben a memóriasejtek megjegyzik a kórokozó típusát azért, hogy egy következő találkozáskor az immunrendszer eredményesen léphessen fel vele szemben. Ez a magyarázat arra, hogy egyes fertőző betegségek miért csak egyszer kaphatók el. A következő fertőzéskor már nincs esélye a kórokozónak a szervezetben elszaporodni és betegséget okozni. Ez a fajta immunitás teremthető meg mesterségesen, a védőoltások alkalmazásával. A védőoltással szervezetbe juttatott elölt vagy élő, de legyengített kórokozó felkészíti a szervezetet az élő kórokozóval történő jövőbeli találkozásra és az ellene való védekezésre.

Tanácsok az influenza vírussal megfertőződés elkerülésére és a fertőzés terjedésének megelőzésére:

 • Tanítsa meg gyermekének és tartassa be gyermekével az általános személyi higiénés szabályokat, de fontos tudni, hogy az influenza csak a megfelelő higiénés viszonyok biztosításával nem előzhető meg.
 • Használjon gyermeke papírzsebkendőt tüsszentéskor, köhögéskor az orra és szája elé tartva.
 • Gyermeke a használt papírzsebkendőt használat után ne őrizze magánál, hanem sürgőssen dobja zárható fedelű szemétgyűjtőbe.
 • Ha gyermekénél nincs zsebkendő, ne a tenyerébe köhögjön, tüsszentsen, hanem tanítsa meg neki, hogy a könyökhajlatába, mert így kissebb az esély hogy a kórokozót továbbadja, majd ha teheti, bő melegvízzel és szappannal mosson kezet.
 • Ha nincs módja gyermekének a zsebkendőt azonnal szemétgyűjtőbe dobni, akkor gyűjtse ezeket zárható műanyag tasakban kidobásukig.
 • Gyermeke gyakran mosson kezet meleg vízben szappannal legalább 20 másodpercig. Orrfújás, tüsszentés, köhögés, zsebkendőkidobás után feltétlenül, így elkerülheti, hogy a szabad szemmel nem látható kórokozók a mások által is használt tárgyakra kerüljenek és onnan tovább a nyálkahártyára.
 • Gyermeke kézfertőtlenítésére használjon legalább 60%-os alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt.
 • Tanítsa meg gyermekét arra, hogy kerülje szájának, nyelvének, orrának és szemének érintését szennyezett kezével.
 • Hívja fel gyermeke figyelmét arra, hogy a téli-tavaszi veszélyes időszakban kerülje azokat a megszokott üdvözlési formákat, amelyek lehetővé teszik a kórokozók elkapását és továbbadását, mint a puszilkodást, az ölelkezést, a simogatást, a kézfogást.
 • Gyermeke kerülje az influenza fertőzés gyanús és fertőzött betegekkel való közelebbi kapcsolatot.
 • A szokásosnál is gyakrabban szellőztesse lakásának és munkahelyének(bölcsőde, óvoda, iskola) helyiségeit.
 • A felületek és tárgyak takarítását végezze a szokásos módszerrel, - fertőtlenítésre szükség nincs, - de gyakrabban.
 • A többek által is használt és érintett tárgyakat, felületeket mossa le alkoholos fertőtlenítőszerrel, ugyanis az influenzavírus a tárgyak megfogásakor lerakódott váladékcseppekben életben marad és fertőz.(Mosdók, mosdó-csaptelepek, WC-ülőkék, kilincsek, villanykapcsolók, lépcsőkorlátok, írószerek, számítógép billentyűzet, számítógép-egér, gyermekjátékok stb.)
 • Az influenza tüneteit érzékelve gyermekén tartsa őt otthon, ne engedje bölcsödébe, óvodába, iskolába. Pihentesse, csillapítsa a lázát, ha szükséges, ügyeljen a bő folyadékbevitelre. Még napokkal a testhőmérséklet normalizálódása után is terjedhet a vírus, ezért a köhögés megszűnése - a láz megszűnésénél - jobb jele lehet annak, hogy az influenzás gyermek már nem fertőz.
 • Gyermeke fertőzésének súlyosságát a dózis, vagyis a megfertőző vírusok mennyisége határozza meg, ugyanis a kisebb mennyiségű vírust jobban le tudja győzni a szervezet immunrendszere. A vitaminbevitel fontos, de önmagában sem a nagy dózisú C-vitamin szedés, sem a vitaminkúra(csak vitaminhiányban szenvedők részére ajánlott) nem véd az infuenza ellen, ahogy a homeopátiás szerek sem. De az egészséges életmód és a helyes táplálkozás alapvető fontosságú a megfelelő ellenállóképesség kialakításában.
 • Családon belüli influenzás megbetegedés előfordulása esetén használjanak szájkendőt, maszkot.
 • Figyeljünk gyermekeink influenza elleni védekezésére, - mert a vírust bárki elkaphatja, EGÉSZSÉGESEK IS és a szövődmények is bármely korosztályban előfordulhatnak.
 • A krónikus alapbetegségben szenvedő gyermekek a legveszélyeztetettebbek a szövődmények szempontjából, kortól függetlenül.(Ilyen krónikus alapbetegségűek: a krónikus tüdőbetegek, asztmások, a nagyon elhízottak, különösen, ha ez cukorbetegséggel párosul, a szívbetegek, a leukémiások, a májbetegek, az autoimmun-, az anyagcsere-, és a krónikus vesebetegek)
 • A várandós kismamák fokozottan(4-7-szer jobban) veszélyeztetettek az A(H1N1)v vírusfertőzés szövődményeit illetően, - mert a terhesség alatt a nők immunrendszere legyengül azért, hogy a magzati sejtek apától örökölt fehérjéi ne váltsanak ki a szervezetében ellenreakciót, - ezért ha tüneteket tapasztalnak, azonnal forduljanak orvoshoz, hogy elkezdhető legyen a vírusszaporodást gátló gyógyszeres kezelésük. A várandósoknak használatra ajánlott a már hazánkban is kapható, vírusölő szerrel átitatott arcmaszk, amely nem csak meggátolja a vírus bejutását a szervezetbe, hanem el is pusztítja az arcmaszk felszínére kerülőket.
 • Ha gyermekünkön az influenzavírus fertőzés tüneteit észleljük, lázcsillapításhoz ne használjunk - a vény nélkül kapható lázcsillapítók közül, - a szalicilát tartalmúakat, mert ezek adása influenzás gyermeknek nem javasolt egy ritka, de súlyos szövődmény előidézése miatt. A lázcsillapító kiválasztásánál vegyük figyelembe az esetleges fennálló gyógyszerallergiát is. Használjuk a lázcsillapítás nem gyógyszeres formáit(hűtőfürdő, hűtőborogatás).
 • Influenza járvány kialakulása esetén kerülje el gyermekével a zárt zsúfolt helyeket, helyiségeket(Liftek, üzletek, áruházak, postahivatalok, gyógyszertárak, bankok, játszóházak stb.), ahol több ember fordul meg. Törekedjen arra, hogy gyermeke más személyektől legalább 1 méteres távolságot tartson.
 • Csak utólagos vérvizsgálattal állapítható meg, hogy gyermeke szinte észrevétlenül, enyhébb tünetekkel az influenza fertőzésen átesett. Erre az OEK laboratóriumában van lehetőség, de fizetés ellenében, mert a Társadalombiztosítás ezt nem támogatja.
 • Védekezés védőoltással: Az influenza ellen csak a hatékony védőoltás nyújt biztonságos védelmet, amely 6-8 hónapig tart. Az Egészségügyi Világszervezet(WHO) és az EMA bizottsága által az oltóanyag készítéséhez ajánlott influenza A(H1N1), A(H3N2) és B törzseket kiválasztásának alapja minden évben az, hogy az előző szezonban melyik influenzavírus variánst mutatták ki a leggyakrabban. A korábbi években rendre három komponensű - két influenza A és egy influenza B vírus antigénjeit tartalmazó - szezonális influenza vakcinát ajánlottak használatra és ezek kerültek forgalomba. Csak a 2009/1010-es influenza szezonban volt szükség pandémiás egykomponensű vakcina használatára, az új variáns A(H1N1)v megjelenése miatt.

  A 2010/2011-es időszakban a szezonális influenza vírus ellen a WHO - a 2009/2010-es szezont megelőző évekhez hasonlóan - ismét három komponensű vakcinát ajánlott, amelyben az egyik komponens a tavalyi szezon pandémiás törzse az A/California/7/2009(H1N1)-szerű törzs, a második komponens az A/Perth/16/2009(H3N2)-szerű törzs és a harmadik komponens a B/Brisbane/60/2008-szerű törzs. A hazai gyártású trivalens Fluval AB oltóanyagot csak 3 éves életkor felettiek számára törzskönyvezték, így az ennél fiatalabb gyermekek számára a tavaly használt egykomponensű, kifejezetten az A(H1N1) vírus ellen kifejlesztett - még le nem járt szavatosságú - Fluval P vakcina(1 éves kortól), vagy a külföldi gyártású trivalens vakcinák, - mint a Vaxigrip junior - választhatók(6 hónapos kortól, kétszeri oltás szükséges 3-4 hetes időközzel).

  A védőoltás csak az akut lázas állapot elmúlta után 2-3 nappal adható be. Az injekcióból adódó enyhe fájdalmon és az oltást követően, az immunizáció jeleként az oltás helyén esetlegesen jelentkező bőrpíron, duzzanaton, fellépő lázas reakción kívül nincs mitől tartani, s ez 2-3 napon belül eltűnik. A vakcina jelentősen csökkenti az influenzás megbetegedések számát(korcsoportonként változóan 70-80%-os védettséget ad) és ezzel a lehetséges szövődmények számát is. A fájdalomra panaszkodó kisgyermeknek paracetamol(pl. Panadol, Rubophen) vagy ibuprofen (Nurofen) adható, de az oltási hely borogatása szükségtelen, mert nem használ.

  A már beoltott, de immunitást még meg nem szerzett gyermek az élő vírussal történő megfertőződéskor szerencsésebb helyzetben van, mint ha még oltást nem kapott volna, mert a kialakulóban lévő immunitása enyhébb lefolyású betegséget eredményez.

  A 6 hónapos kor alatti csecsemők még nem olthatók, mert immunrendszerük még fejletlen, ezért immunválasz nem várható. Az ő védelműket a családtagok és a velük egy háztartásban élők oltásával kívánatos biztosítani. A 6 - 36 hónapos gyermekek oltását az ÁNTSZ továbbra is javasolja és javasolja a tavaly oltott gyermekek oltását is, mert a korábban megszerzett immunitás egyénenként eltérő lehet.

  A közösségbe járó 1-3 éves korú gyerekeket feltétlenül oltani kell szezonális influenza ellen, mert kiemelt kockázati csoportúnak számítanak, nem csak a veszélyeztetettek, hanem az egészségesek is. De mivel az otthon nevelt gyermek is fertőződhet szüleitől vagy környezetétől, ezért az ő oltásuk is javasolt. Fontos a 6-12 hónapos csecsemők beoltása a szezonális influenza ellen, - különösen a rizikócsoportokba tartozóké,- náluk előnyös erre a split(hasított) vakcina használata(Vaxigrip junior). Az 1-3 éves korúak a combjukba, a 3 évnél idősebb gyermekek felkarjukba kaphatják az oltást.

  Az immunválasz ideje a 10-17 éves korosztályban 8-10 nap a tapasztalatok szerint, általánosságban 10-14 nap. A tojásallergiáról, az allergiáról antibiotikumokra, az immunhiányos alapbetegségről, az immunválaszt befolyásoló gyógyszerek szedéséről az oltó orvost az oltás előtt feltétlenül tájékoztatni kell.

  A térítésmentes háromkomponensű szezonális influenza elleni oltóanyaggal (Fluval AB) védőoltásban részesítendők:

  A súlyos lefolyású influenzára és annak szövődményeire fokozottan veszélyeztetettek:

  - 3 évesnél idősebb, súlyos betegség kockázatának kitett
  • krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek;
  • szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magasvérnyomás- betegséget);
  • veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedő betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is);
  • krónikus máj- és vesebetegek;
  • anyagcsere-betegségben szenvedők, pl. diabetes, súlyos elhízás;
  • neuromusculáris betegség miatt korlátozott légzési funkciójú betegek;
  - várandós nők a terhességi héttől függetlenül;
  - azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezon időszakára tervezik;
  - egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt gyermekek;
  - tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt);


 • A rizikócsoportba tartozó 6 hónaposnál idősebb és 3 évesnél fiatalabb csecsemők és kisgyermekek oltásához 5000 adag térítésmentes Vaxigrip Junior oltóanyag áll rendelkezésre.

  A védőoltásokat a következő prioritási sorrendben kaphatják a veszélyeztetett csoportokba tartozó gyermekek:
  1. krónikus szív-, légzőszervi betegségben szenvedő gyermekek (beleértve a bronchopulmonalis dysplasiat, cysticus fibrosist és asthma bronchiale-t), akiknek az állapota rendszeres orvosi ellenőrzést vagy kórházi kezelést igényel;
  2. veleszületett vagy másodlagos immunhiányban szenvedő gyermekek;
  3. vesebeteg gyermekek;
  4. anaemiában, hemoglobinopathiában szenvedő gyermekek;
  5. hosszantartó acetilszalicilsav-terápiában részesülő gyermekek;
  6. egyéb krónikus betegségben (pl. diabetesben, anyagcsere-betegségben) szenvedők;
  7. egészségügyi intézményben tartósan ápolt gyermekek, csecsemő- és gyermekotthonok lakói.

  Várandós nők védőoltása: a WHO javasolja a várandós nők oltását, akár már az első trimeszterben is a A(H1N1)v ellen. A hazai gyermek infektológusok a védőoltást inkább a második trimesztertől kezdődően ajánlják. Ez alól kivételt jelentenek a krónikus betegségben szenvedő vagy fokozott fertőzésnek kitett területen(pl. egészségügy, óvoda, iskola stb.) dolgozó várandós kismamák, akiknél már az első harmadban is javasolt a védőoltás. A várandósok csak elölt vírust tartalmazó vakcinával olthatók(a Fluval P ilyen), legyengített élő vírust tartalmazóval TILOS! A 2010/2011-es influenzaszezonban a várandós nők térítésmentesen kaphatják a Fluval P oltást. Elsősorban azoknak ajánlott, akik az elmúlt 12 hónapban nem részesültek pandémiás influenza elleni védőoltásban. A szülés előtt álló kismamák feltétlenül oltassák be magukat influenza ellen, mert a szülés előtt kapott védőoltással lehet az ellenanyagokat legsikeresebben átadni a magzatnak és ez 4-6 hónapig jelen lesz a megszületett csecsemőben.

  A védőoltás beadatásával nem csak gyermekét védi, hanem családját, környezetét is.

  Vissza az Kezdőoldalhoz Előre aZ A(H1N1) influenza oldalhoz
  Utoljára frissítve: 2021.04.16.
  Webdesign:

  Copyright © 2009-2021 Dr. Mammel Andrea