Vissza a Megfázás, nátha oldalhoz Orrmandula gyulladás oldalhoz

Középfülgyulladás
(otitis media suppurativa acuta)

Aki Önnek tanácsot ad: Dr. Mammel Andrea

A heveny gennyes középfülgyulladás a 12 éves kor alatti gyermekek egyik leggyakoribb betegsége, amely a nátha szövődményeként, bakteriális felülfertőződés hatására alakul ki, amit elősegít a fülkürt működésének zavara és a szervezet ellenállóképességének csökkenése. Legtöbbször a Streptococcus, a Staphylococcus, a Haemopylus influenzae gennykeltő baktériumok okozzák, de egyre gyakoribb Gram-negatív kórokozók megjelenése is.

Kialakulása: A hosszan elhúzódó orrfolyás, az orrban pangó váladék és a duzzadt nyálkahártya az orr eldugulását eredményezi, ami általában az orr-melléküregek gyulladásához, - ezen belül is elsősorban arcüreggyulladáshoz - vezet. Az akadályozott orrlégzés az orr és a fül között elhelyezkedő fülkürt recsegését, pattogását is előidézheti és hurutossá is válhat, átmeneti halláscsökkenést okozva. Ha a náthás állapotot idejében nem szüntetjük meg - különösen kisgyermekeknél,- ráterjedhet a középfülre is, az orrmandula, a légcső és a hörgők gyulladása is társulhatnak a náthához.

Az újszülöttek hanyatt fekvő testhelyzete miatt az orrváladék az - amúgy is hátrafelé lejtő - orrüregben hátrafelé csorog. Az orr öntisztító rendszere is hátrafelé, az orrgarat irányába sodorja a kórokozókkkal fertőzött orrváladékot, ahol a fülkürt nyílása helyezkedik el. Az orrüreg hátsó végén található orrmandula feladata gyermekkorban (szerepe megszűnésével, a felnőttkor kezdetére visszafejlődik) a kórokozók, s ezáltal a felső légúti gyulladások tovaterjedésének megakadályozása. Miközben összegyűjti a kórokozókat, maga is telítődik velük és eközben megduzzad. A duzzadt orrmandula is akadályozza a fülkürt szellőzését. A nátha megszűnésével az orrnyálkahártya duzzanata is megszűnik és az orrmandula gyulladás is lelohad. Ha ez utóbbi mégsem következik be, akkor a tartós orrmandula duzzanat a gyakori gyermekkori középfülhurut előidézője lehet. A nátha elmúltával fontos a tartós duzzanatot meglétét kizárni középfül vizsgálattal és orrmandula nagyság ellenőrzéssel.

A fülkürthurutot különösen kisgyermekeknél nehéz idejében felfedezni, mert ez a betegség nem jár lázzal, nem jár fülfájással, csak teltségérzéssel a fülben, vagy esetenként rövid ideig tartó, hasító fájdalom érezhető csak, egyedüli tünete a meggyengült hallás (átlagosan 30-40 dB), amely többnyire hangos beszédben, a gyermek figyelmetlenségben, - mert rosszul hall, - vagy hangos TV hallgatásban nyilvánul meg. Ez lehet figyelemfelkeltő a szülő számára.

Ha sikerül idejében felfedeznünk gyermekünk gyengülő hallását, a középfülhurut rövid idő alatt gyógyítható. A bekövetkezett halláscsökkenés javulása sajnos megjósolhatatlan.

A középfület a dobhártya és a mögötte lévő borsónyi kis üreg alkotja. Ebben a kis üregben találhatók a hallócsontok. Egy kis csatorna köti össze a középfület az orrgarat hátsó részével, ez a fülkürt. A fülkürt fala nyugalmi állapotban összehúzódott, nem ereszt át sem levegőt, sem hangot a dobüregbe és a dobhártyára, csak aktív izomműködésre nyílik meg. A nyelő- és rágómozgások, valamint az ásítás révén a fülkürtön át levegő jut a középfülbe és kitölti annak üregrendszerét. A levegővel telt egészséges dobüreg jól vezeti a hangokat és védi a belső fület a hirtelen, erős zaj okozta károsodásoktól. Gyermekkorban az orrüreget a középfüllel összekötő fülkürt rövidebb, tágabb és egyenesebb lefutású, mint felnőttkorban, ezért az orr felől, a tágabb fülkürtön át, a baktériumok könnyebben bejuthatnak a fülkürtbe és ezen keresztül a középfülbe. A gyengébb ellenállóképességen kívül ez ad magyarázatot a kisgyermekek középfülgyulladásra való fogékonyságára.

Ha a gyulladás miatt megduzzadt orrnyálkahártya beszűkíti a kisgyermekek egyébként is szűk orrjáratait és az orrban pangó váladék akadályozza a kisgyermekek orrlégzését, az orr bedugul, s vele együtt eldugul a fülkürt is. Ennek következménye az, hogy a nyelőmozgások révén nem jut levegő a középfül üregébe, - megszűnik a középfül szellőzése, - így az ott lévő levegő elhasználódik és a középfülben légüres tér(vákuum) alakul ki. A dobhártya emiatt behúzódik, elveszíti fényét és a mögötte kialakult vákuumos szívóhatás következtében testnedvek áramolnak a dobüregbe, kitöltve azt. A dobüregbe beáramlott folyadék kezdetben vízszerű, áttetsző rózsaszínű. Nem okoz fájdalmat mindaddig, amíg a fülkürtön át kórokozó nem jut a középfülbe. Ha ez megtörténik, nagyon gyorsan kialakul a magas lázzal, heves fülfájással, nagymértékű halláscsökkenéssel járó gennyes középfülgyulladás. A fokozott hallászavar azért nagyon veszélyes - különösen csecsemőkorban, - mert az a gyermek, aki nem jól hall, a beszédfejlődésben késik, nem tanul meg jól beszélni, s mivel a gondolkodás tulajdonképpen belső beszéd, az ilyen gyermekeknek gondolkodási problémáik adódnak. Ebben a fázisban a fülfelszúrás már nem kerülhető el, ugyanis a fájdalom és a láz csak akkor múlik el, ha a gyulladásos folyadék kiürül a dobhártya mögül.

Kialakulás folyamata, stádiumai: A heveny gennyes középfülgyulladás néhány óra, vagy néhány nap alatt alakul ki. A betegség kialakulási folyamata során előrehaladva, egyre kevésbé tűrhetővé válnak a beteg tünetei és a panaszai.
 • A betegség kezdeti állapotára a levegőhiányos középfül, a kissé behúzódott, áttetsző, jó fénytükrözésű dobhártya jellemző és a dobhártyán az érrajzolat válik láthatóvá, különösen a kalapácsnyél erei láthatók jól. Ekkor a beteg gyermek még csak enyhe fülfájdalomra, minimális hallásromlásra panaszkodik, csupán hőemelkedése van.
 • A következő stádiumban a nyálkahártya megduzzad, a dobüreg légtére beszűkül, majd savóval telítődik, a dobhártya teljesen vörössé válik. A beteg gyermek erőteljes fülfájdalomra és jelentős mértékű hallásromlásra panaszkodik.
 • A végkifejlet állapotában a dobüreg, illetve az egész középfül gennyel telik meg, amely tovább szaporodik jelentős nyomást gyakorolva a dobhártyára, amely emiatt a hallójárat felé kidomborodik. Ez a domborulat nem gömb-, hanem hurka alakú, mert a középrész kidomborodását a kalapácsnyél megakadályozza. A dobhártyára nehezedő nyomás követeztében összenyomódnak a dobhártya erei, ezért egyes területeken megszűnik a vérkeringés és szövetelhalás lép fel a dobhártyában, amely aztán átszakad és genny a nyíláson át ürülni kezd. A dobhártya átszakadása előtt a beteg gyermeknek szinte elviselhetetlenül erős fülfájdalma van, amihez nagyfokú hallásromlás, magas láz társul, a nyaki nyirokcsomók duzzadtak és érintésük fájdalmas. A beteg közérzete rossz, sápadt, elesett, gyakori a hányinger, hányás és a hasmenés.

  A spontán dobhártya átszakadást követően a beteg megkönnyebbül, fülfájása rohamosan csökken, majd megszűnik, láztalanná válik, általános állapota javul és 3-4 hét alatt többnyire meggyógyul, a dobhártya-perforáció általában beheged. A kezeletlen heveny gennyes középfülgyulladás komoly szövődmények kialakulásának veszélyét jelenti, kialakulhat heveny fültőmirigy-gyulladás (mastoiditis), arcidegbénulás, heveny gennyes belsőfül-gyulladás, vagy gennyes agyhártyagyulladás (purulens meningitis). Más koponyán belüli szövődmények is létrejöhetnek.

  Tünetei: csecsemőknél fülhöz kapkodás, felsírás, fülfájdalom, a fülkagyló érzékenysége (1 éves kor alatt), láz, ritkán hőemelkedés, megvastagodott kifelédomborodó dobhártya, gyakran híg vagy sűrű gennyes fülfolyás, rossz hallás (amely lecsökkenhet 25-75 centiméter távolságból súgott beszédértésre vagy akár ez alá is).

  Timpanometriai vizsgálat szolgál annak megállapítására, hogy van-e folyadék a fülben, van-e elegendő levegő a dobüregben. A mérés eredményéből lehet következtetni a hallás jóságára.

  Nem elegendő magát a szövődményt kezelni, nagyon fontos a szövődményt kiváltó és fenntartó hurutos állapot kezelése is. A nátha és a hozzá kapcsolódó orrmelléküreg gyulladás gyógyítása alapvető fontosságú.

  Teendők a gennyes középfülgyulladás elkerülése érdekében:
  • A helyes orrfújás oktatása;
  • Az orrfújást nem kellő hatékonysággal végző kisgyermekeknél, - nátha esetén, - rendszeres orrváladék leszívás végzése az orrlégzés helyreállítására;
  • Az orrleszívást megelőzően és követően a duzzadt orrnyálkahártya és még bennrekedt váladék miatt levegővételkor észlelt furcsa hang, a szörcsögés megszüntetésére érösszehúzó és váladékoldó orrspray használatával akár 4 héten át;
  • Mindkét fül egyidejű melegítése az erős fájdalom mérséklése, a gyenge fájdalom megszüntetése, a középfül szellőzés javítása és a fül teltségérzés csökkentése érdekében. A fülmelegítés felgyorsítja a gyulladásos folyamat lezajlását és ezáltal lerövidíti a betegség időtartamát. A népi gyógyászatban nagyon elterjedt a forró sóspárnás fülmelegítés, amely a tapasztalatok szerint hatásos is. Az eljárás hiányossága viszont az, hogy többnyire csak az egyik fület melegítik vele, a sót felmelegítve gyakran túl forrón kerül a fülre és hamar kihül. Ajánlott a gyógyszertárakban kapható gyógysapka használata, amely az említett hiányosságokat kiküszöböli, egy-egy alkalommal kb. 20 percig, naponta 3 - 4-szer ajánlott a használata.
  Fontos tudni: A lázas gyereknek nem szabad a fülét melegíteni, őt minél előbb szakorvoshoz kell vinni.

  Kezelése: a betegség kialakulási folyamat aktuális állapotától függ.
  • A kezdeti szakaszában felfedezett betegség gyógyulásához vezethet orrcsepp és megfelelő dózisban, a szükséges időtartamtamban (általában 10 napig folyamatosan) végzett - célzott, szájon át vagy injekciós készítmény formájában alkalmazott - antibiotikumos kezelés.
  • Előrehaladottabb állapotban észlelt, vagy az antibiotikus kezelésre nem reagáló, továbbfejlődő folyamat esetén elsődleges teendő a genny lebocsátása a középfülből, vagyis a dobhártya felmetszése(felszúrása) gyermek-fül-orr-gége szakorvos által. A paracentézist narkózisban kívánatos végezni, de mindenképp legalább gondos helyi érzéstelenítésben. A paracentézist követően az antibiotikus kezelés és orrcsepp adása folytatandó. Nagyon fontos tudni: a kialakult heveny gennyes középfülgyulladás a dobhártya felnyitása nélkül nem gyógyítható, mert enélkül a gyenny spontán áttörése előbb-utóbb bekövetkezik, s ez a szövődmények kialakulásának nagy veszélyét idézi elő.

  Veszély: Gyakran tapasztalható, hogy az antibiotikumos kezelés hatására a jellegzetes tünetek megszünnek, de a beteg gyermek hallása nem javul, a gennyes középfülgyulladás nem gyógyul meg. Az un. "maszkolt otitis" (elfedett középfülgyulladás) esete áll fenn, ami azért nagyon vezélyes, mert szinte tünetek nélkül vezethet életveszélyes szövődményekhez. Éppen ezért nagyon fontos, hogy - ennek kizárására - a középfülgyulladás teljes gyógyulását gyermek-fül-orr-gégész, gyermekgyógyász és audiológus szakorvos ellenőrizze.

 • Vissza a Megfázás, nátha oldalhoz Orrmandula gyulladás oldalhoz
  Utoljára frissítve: 2021.04.16.
  Webdesign: