Vissza a Megfázás, nátha oldalhoz A középfül gyulladás oldalhoz

Savós középfülhurut
(otitis media serosa)

Aki Önnek tanácsot ad: Dr. Mammel Andrea

A savós középfülhurut (otitis media serosa acuta/chronica) (ez nem azonos a középfülgyulladással) a nátha szövődményeként, bakteriális felülfertőződés hatására alakul ki. A hosszan elhúzódó orrfolyás általában az orrmelléküregek gyulladásához vezet. Az orrban pangó váladék és a duzzadt nyálkahártya az orr és a fülkürt eldugulását eredményezi, a fülkürtszellőzés megszűnését idézi elő, fülkürthurutot okoz. Ha a náthás állapotot nem szüntetjük meg középfülhurut alakul ki. Különösen kisgyermekeknél nehéz idejében felfedezni, mert ez a betegség nem jár lázzal, nem jár fülfájással, egyedüli tünete a meggyengült hallás (átlagosan 30-40dB), amely többnyire hangos beszédben, figyelmetlenségben - mert rosszul hall - vagy hangos TV hallgatásban nyilvánul meg. Ez lehet figyelemfelkeltő a szülő számára.

Ha sikerül idejében felfedeznünk gyermekünk gyengülő hallását, a középfülhurut rövid idő alatt gyógyítható. A bekövetkezett halláscsökkenés javulása sajnos megjósolhatatlan.

A középfület a dobhártya és a mögötte lévő borsónyi kis üreg alkotja. Ebben a kis üregben találhatók a hallócsontok. Egy kis csatorna köti össze a középfület az orrgarat hátsó részével, ez a fülkürt. A nyelő- és rágómozgások révén a fülkürtön át levegő jut a középfülbe és kitölti annak üregrendszerét. A levegővel telt egészséges dobüreg jól vezeti a hangokat és védi a belső fület a hirtelen, erős zaj okozta károsodásoktól. Gyermekkorban az orrüreget a középfüllel összekötő fülkürt rövidebb, tágabb és egyenesebb lefutású, mint felnőttkorban, ezért az orr felől, a tágabb fülkürtön át, a baktériumok könnyebben bejuthatnak a fülkürtbe.

A savós fülkürthurut fájdalommentes, ezért sokszor teljesen észrevétlenül alakul ki. Csak a fokozódó halláscsökkenés figyelmeztet legtöbbször a szövődmény fellépésére. Előfordulása óvodáskorban a leggyakoribb.

Timpanometriai vizsgálat szolgál annak megállapítására, hogy van-e folyadék a fülben, van-e elegendő levegő a dobüregben. A mérés eredményéből lehet következtetni a hallás jóságára.

Ha az orr bedugul, akkor eldugul a fülkürt is. Ennek következménye az, hogy a nyelőmozgások révén nem jut levegő a középfül üregébe, így az ott lévő levegő elhasználódik és a középfülben légüres tér(vákuum) alakul ki. A dobhártya emiatt behúzódik, elveszíti fényét és a mögötte kialakult vákuumos szívóhatás következtében testnedvek áramolnak a dobüregbe, kitöltve azt. A dobüregbe beáramlott folyadék kezdetben vízszerű, áttetsző rózsaszínű. Nem okoz fájdalmat mindaddig, amíg a fülkürtön át kórokozó nem jut a középfülbe. Ha ez megtörténik, nagyon gyorsan kialakul a magas lázzal és heves fülfájással járó középfülgyulladás. Ekkor már a fülfelszúrás nem kerülhető el, ugyanis a fájdalom és a láz csak akkor múlik el, ha a gyulladásos folyadék kiürül a dobhártya mögül.

Az idejében észlelt savós középfülhurut kezelése egyszerűbb, gyorsabb és nem jár fülfelszúrással.

Nem elegendő magát a szövődményt kezelni, nagyon fontos a szövődményt kiváltó és fenntartó hurutos állapot kezelése is. A nátha és a hozzá kapcsolódó orrmelléküreg gyulladás gyógyítása alapvető fontosságú.

Orrszívóval történő váladékleszívás előtt és után váladékoldó és érösszehúzó orrsprayt kell használni akár 4 héten át. Fontos a fülmelegítés is. Ezt mindig mindkét oldalon kell egyidejűleg alkalmazni. Ajánlott a gyógyszertárakban kapható gyógysapka használata, egy-egy alkalommal kb. 20 percig, naponta többször is.

Tünetei: a fokozatosan gyengülő hallás.

Teendők a savós középfülhurut elkerüléséhez:
  • Az orrfújást nem kellő hatékonysággal végző kisgyermekeknél, - nátha esetén, - rendszeres orrváladék leszívás végzése;
  • Az orrleszívást követően a duzzadt orrnyálkahártya és még bennrekedt váladék miatt levegővételkor észlelt furcsa hang, "a szortyogás" megszüntetése gyulladáslohasztó és véladékoldó orrspray használatával;
  • Mindkét fül egyidejű melegítése az erős fájdalom mérséklése, a gyenge fájdalom megszüntetése, a fülkürt szellőzés javítása és a fül teltségérzés csökkentése érdekében.


Vissza a Megfázás, nátha oldalhoz A középfül gyulladás oldalhoz
Utoljára frissítve: 2021.04.16.
Webdesign:

Copyright © 2009-2021 Dr. Mammel Andrea