Vissza az Kezdőoldalhoz Előre az Arcüreggyulladás oldalhoz

A meghűlés, megfázás, nátha szövődményei

Aki Önnek tanácsot ad: Dr. Mammel Andrea


Megjegyzés: a meghűlés, megfázás, nátha, rhinitis acuta kifejezések egyazon tünetcsoport különböző megnevezései.

A nátha szövődményei:

A nátha bakteriális felülfertőződésében a Streptococcus pneumoniae, a Haemophilus influenzae és a Staphylococcus aureus gennykeltő baktériumok a meghatározóak. A nátha az orrban kezdődik és - sorozatbetegséget okozva, - a légzőrendszeren lefelé haladva a tüdőben fejeződik be. A szövődmények közül egyidejűleg több is felléphet és az alábbi sorrend a betegség lehetséges időbeli kiterjedését mutatja.

  • Gennyes orrfolyás (rhinitis purulenta): ha az orrváladék - levegőből, vízből származó - gennykeltőkkel bakteriálisan felülfertőződik és sűrű sárgás-zöldes váladék folyik az orrból.
  • Arcüreggyulladás (sinusitis maxillaris): alakul ki, ha a gennyes orrfolyás időben elhúzódik és megfertőzi az orr melletti üregeket.
  • Fülkürthurut: kialakulása a már fertőzött arcüreg és további gennyes váladékpangás tovaterjedése esetén várható.
  • Savós középfülhurut (otitis media serosa): az elzáródott fülkürt gyulladásokat indít el a középfülben, ez a legtöbb gyermekkori nátha velejárója.
  • Orrmandula gyulladás (adenoiditis acuta): ha az orrból a légutak és fülek felé igyekvő fertőzés túltelíti az orrmandulát és az megduzzad.
  • Gége- és légcsőhurut (laryngitis acuta): jön létre, ha a gyulladt orrnyálkahártya és pangó orrváladék miatt szájon át történő légzés alakul ki, a beteg orrmandulából kicsorgó váladék apró nyálcseppek formájában a gégén át beporlasztódik a légutakba. A mellkas középvonalában kellemetlen égő fájdalommal, rekedtséggel, száraz, kínzó köhögéssel jár.
  • Hörghurut: alakul ki, ha a tovaterjedő fertőzés eléri a hörgőket. Ez először gyakori száraz köhögésben nyilvánul meg, amely majd átmegy hurutos köhögésbe. Produktív, köpetürítéssel járó köhögés kíséri.

Vissza az Kezdőoldalhoz Előre az Arcüreggyulladás oldalhoz
Utoljára frissítve: 2021.04.16.
Webdesign:

© Dr. Mammel Andrea, 2007-2021.