Vissza a Kezdőoldalhoz Tovább a Torokmandula gyulladás oldalhoz

Orrmandula gyulladás
(adenoiditis acuta)

Aki Önnek tanácsot ad: Dr. Mammel Andrea

Az orrmandula gyulladás a nátha szövődményeként alakul ki, az orrfolyás kezdete utáni 3. héten. Az orrban, majd az alsó légutakban megtelepedő vírusok hatására termelődő, felgyülemlő váladék a baktériumok szaporodásának kiváló terepe. A baktériumok a vírusokat követve megtelepednek a duzzadt orrnyálkahártya miatt beszűkült orrjáratokban és az orral kapcsolatos pici üregrendszerben, elsősorban az arcüregben utat keresnek a további szaporodásuk számára.

A 3 évesnél fiatalabb gyermekek többnyire még nem képesek orrot fújni vagy orrfújásuk még nem kellően hatékony. A teljesen elmaradó vagy nem eléggé hatékony orrszívás, orrfújás eredménye az arcüreggyulladás, amely fájdalommal nem jár, csak fokozott orrváladékozást és orrdugulást okoz.

Főként óvodás korban gyakori a nehéz orrlégzést okozó és fenntartó orrmandula duzzanat. Ez sajnos nem csak légzési, hanem nyelési akadályt is okozhat, különösen akkor, ha a torokmandulák is megduzzadnak.

Az orrnyálkahártya felszínén található, állandó mozgásban lévő, csillószőrös védekezőrendszer az idegen anyagokat, - így a baktériumokat is, - a hátrafelé lejtő orrüreg leghátsó részén található orrmandulához és a fülkürtnyílások felé sodorja.

Az orrmandula egy - a száj felőli betekintéssel nem látható, az orrgaratban elhelyezkedő, - piciny nyirokszerv, amelynek fontos szerepe van a gyulladások terjedésének megakadályozásában azáltal, hogy a kórokozókat összegyűjti. De maga az orrmandula is megfertőződhet és az orrban kezdődő gyulladásos folyamat az orrmandula közvetítésével a légutakba jut. A benne lévő váladék lecsorog a garatba, majd a lélegzés során beporlasztódik a légutakba. Átterjed a hangszalagokra. A rekedtség a hangszalagok gyulladását jelzi. Ha már a légcső is hurutossá válik, ez száraz köhögés formájában nyilvánul meg.

Az orrmandula megnagyobbodása akadályozza a fülkürtök működését, rontja a hallást.

A heveny orrmandula gyulladás hirtelen kialakuló orrdugulással és napokig tartó magas lázzal jár.

Az idült orrmandula-gyulladás nem jár lázzal, időnként hőemelkedést idéz elő, de a nyirokszövet duzzanata miatti tünetek fokozódásával jár. A krónikus orrmandula gyulladás főként az óvodás korban lévő gyermekeket érinti, a kisiskolás korúak számára már egyre kevesebb gondot okoz és a kamaszkor vége felé(12-13 éves kor körül) a megbetegedéssel már alig kell számolni, mert az orrmandula - normál esetben - fokozatosan visszafejlődik és egyre jelentéktelenebbé válik.

Tünetei: a fokozott orrváladékozás, az orrdugulás, a gennyes orrváladék, a magas láz. Gyakran köhögés és melléküreg gyulladás is társul hozzá. A pangó váladék miatt gyermekünk nyitott szájjal lélegzik, - ami feltűnő, jellegzetes arckifejezést kölcsönöz neki, - szája kiszárad, horkolva alszik, éjjel többször inni kér. Előfordul az is, hogy hallása gyengébb, főként éjszaka többször köhög, figyelme lankadt. Étvágytalanság, nyugtalan alvás, nyűgösség és éjszakai bepisilés is velejárója lehet.

Orrmandula-műtét: elhatározása előtt nagyon fontos egy alapos kivizsgálás, amely
  • az előzmények tisztázására és
  • az arcüreg és középfülek állapotának vizsgálatáta terjed ki.

Vissza a Kezdőoldalhoz Tovább a Torokmandula gyulladás oldalhoz
Utoljára frissítve: 2021.04.16.
Webdesign:

Copyright © 2009-2021 Dr. Mammel Andrea