Vissza az Kezdőoldalhoz Tovább a Szezonális influenza oldalhoz

TÁJÉKOZTATÁS

Pneumococcus megbetegedés elleni védőoltás térítésmentes konjugált pneumococcus oltóanyaggal (PCV) két éven aluli csecsemők és kisgyermekek számára

Aki Önnek a tájékoztatást adja: Dr. Mammel Andrea

A pneumococcus baktérium okozta fertőzések elleni konjugált vakcinával történő védőoltás 2 hónapos kortól adható.

(Korábbi évek: Pneumococcus elleni oltási rend 2009)A 2013. évben a térítésmentes pneumococcus elleni oltások végzését, nyilvántartását és jelentését az alábbiak szerint kell végezni

 • Az alapimmunizálást betöltött 2 és 4 hónapos korban a DTPa+IPV+Hib oltásokkal egyidejűleg kell végezni. Az emlékeztető oltás 15 hónapos korban esedékes. (lásd „OLTÁSI NAPTÁR 2013”). Az oltóanyagokat két különböző testtájékra kell beadni.
 • A háziorvos/házi gyermekorvos az első újszülöttkori vizit alkalmával köteles a szülőnek felajánlani a pneumococcus elleni térítésmentes védőoltást. Tekintettel arra, hogy az oltás önkéntes, a szülőnek/gondviselőnek nyilatkoznia kell arról, hogy igényli-e a védőoltást. (Szülői/gondviselői nyilatkozat kitöltése). A nyilatkozatot meg kell őrizni. A szülő/gondviselő döntését a gyermek egészségügyi dokumentációjában is rögzíteni kell.
 • A szülő/gondviselő jogosult dönteni az oltás beadásáról, azonban az oltás idejének meghatározásánál az orvos-szakmai szempontok döntenek. A WHO ajánlása szerint a csecsemők védelme érdekében az alapimmunizálást a lehető legkorábban el kell kezdeni és 6 hónapos korra célszerű befejezni.
 • Az oltóanyag igénylése és kiadása

 • A járási népegészségügyi intézet az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokkal együtt negyedévente küldi meg a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének az oltóorvosok igénylései alapján összeállított PCV oltóanyagigényt.
  A járási népegészségügyi intézet a kialakult gyakorlat szerint, az orvossal történt megállapodás alapján adja ki, vagy juttatja el az oltóorvosokhoz a vakcinát. Nyilvántartást vezet az oltóanyag felhasználásról oltóorvosonként.
 • A védőoltások dokumentálása, jelentése

 • Különös figyelmet kell fordítani a védőoltások dokumentálására és jelentésére, mivel ez alapján történik meg a térítésmentesen felhasználható pneumococcus elleni oltóanyagok elszámolása és az egyes korosztályok oltottsági arányának meghatározása. Ennek érdekében, a pneumococcus elleni védőoltások dokumentálásának, jelentésének szempontjai a következők:
 • 1. Oltóorvos: Az oltás teljesítését a gyermek egészségügyi törzslapján (orvos saját nyilvántartása) és az oltási könyvben is regisztrálni kell. A folyamatos oltási rend szerint végzett PCV oltások dokumentálása és jelentése az életkorhoz kötött oltásokéval megegyező módon történik: oltási értesítőt abban az esetben kell kitölteni az oltott csecsemőről, ha a védőoltás a védőnő jelenléte nélkül történt meg, illetve ha az orvos ellátási területén kívüli csecsemőt olt.
 • 2. A járási népegészségügyi intézetek:
  a) A védőnőktől érkezett havi jelentésben szereplő, a pneumococcus oltások teljesítéséről szóló adatokat rögzítik az „EFRIR/ Epidemiológiai felügyeleti rendszerek/Védőoltás/Rögzítések és karbantartások/Egyéb térítésmentes oltások nyilvántartása” felületen az Országos Epidemiológiai Központ Járványügyi osztálya által összeállított és kiadott „Tájékoztató” szerint.
  b) Az oltási értesítőket eljuttatják a védőnőkhöz.
 • 3. A megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve az illetékességi területén folyamatosan figyelemmel kíséri a PCV oltóanyagigénylés, elszámolás rendjét, és az átoltottság kerületi/járási és megyénkénti alakulását.
  a) Összesíti a járásoktól beérkező oltóanyagigényt és megküldi azt az Országos Epidemiológiai Központba.
 • 4. A védőnők segítenek a szervezésben, felhívják a figyelmet az oltás lehetőségére.
  a) A folyamatos oltási rend szerint oltott csecsemők oltási adatait a nyilvántartó könyvben is vezetni kell. Az oltásokra vonatkozó hiteles adatforrások: oltási értesítő, oltási könyv.
  b) A folyamatos oltások állásáról készített havi jelentésben meg kell adni a pneumococcus elleni védőoltásban részesített csecsemők/kisgyermekek számát.
 • Forrás: Az Országos Epidemiológiai Központ Módszertani Levele a 2013. évi védőoltásokról


  Ajánlott az emlékeztető oltást úgy ütemezni, hogy azt a 15 hónapos korban esedékes életkorhoz kötött védőoltásokkal egyidejűleg lehessen beadni.

  Mennél fiatalabbak a gyermekek, illetve a csecsemők, annál fogékonyabbak a fertőzések iránt, tehát annál veszélyeztetettebbek, ezért a védőoltás adását a lehetséges legfiatalabb korban javasolt elkezdeni.

  Nem szabad az un. "álsajnálat" hibájába esni, amely gondolkozás szerint később kezdve, összességében kevesebb oltást kap a gyermek, s így az kevesebb fájdalommal jár.

  A pneumococcus baktérium viszont sajnos nem így "gondolkodik"!!!

  Fertőzheti a babát már a kivárás időszakában is és akkor következhet a gennyes középfülgyulladás, a tüdőgyulladás, a sepsis, vagy akár a gennyes agyhártyagyulladás. Mert a természetben nincs jutalom vagy büntetés, csak következmények. A védőoltások késleltetésének, elmaradásának is lehetnek következményei.

  Vissza az Kezdőoldalhoz Tovább a Szezonális influenza oldalhoz
  Utoljára frissítve: 2021.04.16.
  Webdesign: