TÁJÉKOZTATÁS
a pneumococcus megbetegedés elleni védőoltásról

Aki Önnek a tájékoztatást adja: Dr. Mammel Andrea

A pneumococcus baktérium okozta fertőzések elleni konjugált vakcinával történő védőoltás 2 hónapos kortól adható.A 2009. április 1-től érvényes oltási séma azon gyermekek számára, akiknél a pneumococcus elleni oltásokat 2008. október-december hónapokban kezdték meg, de nem fejezték be:

 • Életkor az oltási sorozat folytatása idején: 6 - 11 hónapos.
  Pneumococcus oltási anamnézis: 1 oltás. Az immunizálás befejezése: 1 oltás 6-11 hónapos korban, majd a 2. életévben 1 oltás.
  Pneumococcus oltási anamnézis: 2 oltás. Az immunizálás befejezése: a 2. életévben 1 oltás.
 • Életkor az oltási sorozat folytatása idején: 12 - 23 hónapos.
  Pneumococcus oltási anamnézis: 1 vagy 2 oltás 12 hónapos kort megelőzően. Az immunizálás befejezése: 1 oltás 15-23 hónapos korban.
  Pneumococcus oltási anamnézis: 12 hónapon túl 1 oltás. Az immunizálás befejezése: Nem szükséges.
 • Életkor az oltási sorozat folytatása idején: rizikócsoportba tartozó 12 - 23 hónapos.
  Pneumococcus oltási anamnézis: 1 vagy 2 oltás 12 hónapos kort megelőzően. Az immunizálás befejezése: 1 oltás 15-23 hónapos korban.
  Pneumococcus oltási anamnézis: 12 hónapon túl 1 oltás. Az immunizálás befejezése: 1 oltás minimum 2 hónapos különbséggel.


 • A 2009. április 1-től érvényes oltási séma a védőoltásban még nem részesült 3-23 hónapos csecsemők és kisgyermekek számára:

 • Életkor az első oltás idején: 3 - 11 hónapos(összesen 3 dózis).
  Alapimmunizálás: 2 oltás minimum 2 hónap időközzel. Emlékeztető oltás: A 2. életévben a 2. oltás után minimum két hónappal 1 oltás(javasolt 15 hónapos korban)
 • Életkor az első oltás idején: 13 - 23 hónapos(összesen 1 dózis).
  Alapimmunizálás: 1 oltás. Emlékeztető oltás: Nem szükséges.
 • Életkor az első oltás idején: rizikócsoportba tartozó 12 - 23 hónapos.
  Alapimmunizálás: 2 oltás minimum 2 hónap időközzel. Emlékeztető oltás: 2 éves kor felett 1 oltás.


 • Forrás: Az Országos Epidemiológiai Központ Módszertani Levele a 2010. évi védőoltásokról


  Ajánlott az emlékeztető oltást úgy ütemezni, hogy azt a 15 vagy 18 hónapos korban esedékes életkorhoz kötött védőoltásokkal egyidejűleg lehessen beadni.

  A 2009. január 31. után születetteknél a pneumococcus oltásokat be kell illeszteni az OLTÁSI NAPTÁRBA a folyamatos oltások közé. 2009.április 1-től az alapimmunizálást betöltött 2 és 4 hónapos korban a DTPa+Hib+IPV oltásokkal egyidejűleg kell végezni (lásd "Oltási naptár 2010"). Mennél fiatalabbak a gyermekek, illetve a csecsemők, annál fogékonyabbak a fertőzések iránt, tehát annál veszélyeztetettebbek, ezért a védőoltás adását a lehetséges legfiatalabb korban javasolt elkezdeni.

  Nem szabad az un. "álsajnálat" hibájába esni, amely gondolkozás szerint később kezdve, összességében kevesebb oltást kap a gyermek, s így az kevesebb fájdalommal jár.

  A pneumococcus baktérium nem így "gondolkodik"!!!

  Fertőzheti a babát már a kivárás időszakában is és akkor következhet a gennyes középfülgyulladás, a tüdőgyulladás, a sepsis, vagy akár a gennyes agyhártyagyulladás. Mert a természetben nincs jutalom vagy büntetés, csak következmények. A védőoltások késleltetésének, elmaradásának is lehetnek következményei.


  További információk ...

  Vissza az Pneumococcus 2013 oldalhoz Előre a Kötelező és nem kötelező védőoltások oldalhoz
  Utoljára frissítve: 2012.10.02.
  Webdesign:

  Copyright © 2008-2011 Dr. Mammel Andrea