Vissza az Kezdőoldalhoz Tovább a Pneumococcus elleni védőoltás oldalhoz

Kötelező védőoltások oltási naptára
Oltási rend 2015

(Korábbi évek: Oltási rend 2013)

© Copyright 2007-2021 Dr. Mammel Andrea
Az oltóanyag:

 • BCG Bacillus Calmette-Guérin/tuberculosis elleni oltóanyag
 • DTPa Diftéria-Tetanusz-accelluláris Pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyag
 • HiB Haemophilus influenzae b elleni oltóanyag
 • IPV Inaktivált Poliovírus Vakcina
 • PCV13 13-valens konjugált Pneumococcus Vakcina
 • MMR Morbilli-Mumpsz-Rubeola elleni vakcina
 • dTap Diftéria-Tetanusz-acelluláris pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyag újraoltás céljára

 • MEGJEGYZÉSEK:

 • A védőoltásoknak abszolút ellenjavallata nincs. A mindenkori járványügyi helyzet és az oltással megelőzhető betegség veszélyessége határozza meg az ellenjavallat figyelembevételét.
 • Az oltási ellenjavallatok: lázas betegség, immunológiai károsodás, súlyos oltást követő nem kívánatos esemény korábbi előfordulása (anafilaxiás reakció: generalizált urticaria, a száj és torok duzzanata, nehézlégzés, gégeödéma, hipotenzió, kollapszus, sokk,) encephalitis/encephalopathia, akkor az oltandó nem oltható ismét ugyanazon oltóanyaggal, a vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos túlérzékenységi, anafilaxiás reakciók.
 • Élővírus-tartalmú vakcina ill. BCG oltás nem adható: veleszületett immundefektus gyanúja vagy fennállása esetén, szerzett immunhiányos állapotokban: alapbetegség okozta vagy kezelés során másodlagosan kialakult immunkárosodás (pl. onkohematológiai betegségek, autoimmun kórképek) esetén.
 • A koraszülöttek fertőzésre való hajlama nagy, melyet a tartós kórházi ápolás, a beavatkozások (pl. vérkészítmények adása), a diagnosztikus vizsgálatok, műtétek fokoznak. Az életkorhoz kötött kötelező oltásokon kívül célszerű a térítésmentes pneumococcus vakcinációt, valamint a meningococcus és a rotavírus fertőzés elleni védelmet is alkalmazni. Oltásuk kronológiai életkor szerint történik, testsúlytól függetlenül, klinikai állapottól függően.
 • Az iskolás korú gyermekeknél, az oltások végzésénél elsősorban nem az életkor, hanem az iskolai osztályok az irányadóak.
 • A 11 éves oltásokat (dTap emlékeztető oltás, MMR revakcináció) az általános iskola 6. osztályában szeptemberben illetve október hónapban adjuk.
 • A Hepatitis B vírus elleni I. oltást 2009. év őszétől kezdődően az általános iskolák 7. osztályosai kapnak.
 • Mindazok, akik korábban már megkapták a Hepatitis B vírus elleni oltást (az A vírussal kombinált oltás esetében is) az oltási rend dokumentációját kötelesek bemutatni az oltó orvosnak annak elbírálása végett, hogy szükséges-e az oltás megismétlése. (HBsAg-pozitív anyák gyermekei)
 • Korábbi allergiás oltási reakciót illetve tojásfehérje érzékenységet oltás előtt szükséges jelezni az oltó orvosnak!
 • A Pneumococcus elleni védőoltás 2014 szeptemberétől kötelező a 2014 június 30. után született csecsemők részére. Az alapimmunizálás betöltött 2 és 4 hónapos korban történik, az emlékeztető oltás - a korábban önkéntes alapimmunizálásban részesült gyermekek esetén - 15 hónapos korban, a már kötelező védőoltást kapott gyermekeknél 12 hónaposan. A védőoltási program IDE KATTINTVA olvasható.
 • Az inaktivált oltóanyagok (pl. influenza, DTPa+Hib+IPV, pneumococcus st.) egyszerre vagy időköz betartása nélkül adható.
 • Egyidejűleg vagy időköz betartása nélkül adható az inaktivált kórokozó tartalmú és élővírus-tartalmú vakcina vagy BCG is.
 • Különböző élővírus-vakcinák egyszerre is adhatók (pl. MMR és varicella vagy MMR és sárgaláz), de ha nem egyszerre történt a beadásuk, akkor legkevesebb 4 hét intervallumot kell tartani az élővírus vakcinák és a BCG beadása között.
 • Az egyidejűleg beadható oltóanyagok nem szívhatók össze azonos fecskendőbe, és különböző testtájakra kell beadni (pl. bal és jobb felkar stb.). Kivétel az, amikor az oltóanyag alkalmazási előírása megengedi az egy fecskendőbe összeszívást.
 • Az élővírus tartalmú vakcinák nem adhatók immunglobulinnal együtt. Gamma-globulin oltást követően minimálisan 3 hónapnak kell eltelnie.

 • Életkorhoz kötött és választható védőoltások oltási naptára a 0-14 évesek számára
  Oltási rend 2015

  © Copyright 2007-2021 Dr. Mammel Andrea

  MEGJEGYZÉSEK:

 • A BCG oltást a babák többsége - a koraszülöttek és beteg újszülöttek kivételével, - már hazajövetelük előtt a szülészeti intézmény Újszülött osztályán megkapják. A kivételként említetteket és az intézeten kívül születettek hazaérkezésük után 4 héten belül, a megfelelő súly elérésekor folyamatos oltás keretében a házi gyermekorvos vagy a tüdőgyógyintézeti asszisztens oltja be. A védőoltás az 1 éves kor alattiak tuberculosis (tbc, gümőkór) betegségének legsúlyosabb formái ellen alakít ki védettséget. Az oltás helyén esetlegesen keletkező duzzanat, bőrpír, nedvedző elváltozás miatt aggódni nem kell, mert általában magától eltűnik, meggyógyul.
 • A DTPa-IPV-HiB - Diftéria (torokgyík), Tetanusz (merevgörcs), Pertusszisz (szamárköhögés) elleni, a Polyomyelitus (járványos gyermekbénulás) elleni és a Hemofilusz influenzé B elleni védőoltást 5 komponensű kombinált oltás formájában kapják meg a gyermekek. Az alapimmunizálást 2, 3, 4, az első emlékeztető oltást 18 hónapos és a második emlékeztető oltást 6 éves korban, de ekkor a HiB komponens nélkül. 11 éves korban kerül sor a Diftéria-Tetanusz-Pertusszisz emlékeztető oltás beadására.
 • Az MMR - Morbilli (kanyaró), Mumpsz (járványos fültőmirigy-gyulladás), Rubeola (rózsahimlő) elleni védőoltást 15 hónaposan kapják a csecsemők. A védőoltás megismétlése 11 éves korban történik. A védőoltás véd a cseppfertőzésssel terjedő mindhárom betegség ellen.
 • A PCV - pneumococcus baktérium elleni védőoltást a 2014.06.30. után született csecsemők már kötelező védőoltásként kapják meg a 2, 4, és 12 hónapos korban. A pneumococcus baktérium tüdőgyulladást, gennyes középfülgyulladást, gennyes agyhártyagyulladást vagy vérmérgezést okozhat főként az 5 évesnél fiatalabbaknál, de közülük is a csecsemők a legveszélyeztetebbek a fertőzéssel szemben.
 • A Hepatitis B vírus elleni oltásra a születéstől kezdődően van lehetőség. Vírushordozó anyák gyermekeinek kötelező!(Újszülött osztályon aktív+passzív oltás, praxisban ismétlés szükséges.)
 • A Rotavírus elleni vakcinákkal végzett oltás már 6 hetes életkortól adható, 2, 3, vagy 4 hónapos korban ajánlott, de ügyelni kell arra, hogy 6 hónapos korig be kell fejezni. Ez az oltás szájon át adandó be. A rotavírus súlyos, hasmenéssel és hányással járó gyomor-bélrendszeri fertőzést okoz, leggyakoribb szövődménye a kiszáradás, ami kórházi felvételhez vezethet. A kisgyermekek majdnem mindegyike 5 éves koráig egyszer bizonyosan fertőződik rotavírussal.
 • A Bárányhimlő (varicella) elleni vakcina már 12 hónapos életkor betöltése után, például az MMR oltással együtt, vagy 8 hét szünettel adható. Szakmai ajánlások szerint 16 és 18 hónaposkorban ajánlott beadni. 13 éves kortól 2 adag szükséges 6 hetes szünettel. Ez bőr alatti oltás. A bárányhimlő súlyos szövődményekkel járhat, tüdő-, szívizom-, májgyulladást, bőrfertőzést és vérmérgezést okozhat.
 • A szezonális Influenza elleni oltások 6 hónapos életkor felett adhatók, 9 éves kor alatt azonban az első évben történő oltás alkalmával 2 oltást kell adni 6 hét különbséggel. Az oltás ismétlése évente szükséges, az influenza vírus évről évre változó antigén-szerkezet miatt.
 • A pandémiás Influenza elleni védőoltás 12 hónapos életkor felett adható. A hazánkban védőoltásra használt Fluval P vakcinával 1 oltás szükséges.
 • A Meningococcus C elleni oltás adására 2 hónapos kortól van lehetőség, de 3 és 5 hónapos korban ajánlott. Különösen veszélyeztetettek a csecsemők és a kisdedek 0 - 5 éves korig, mert az ő immunrendszerük még nem képes megfelelő védelmet kialakítani a fertőzéssel szemben, ill. a 15 - 19 éves korosztály, akik zárt közösségekben (iskola, kollégiumok, diszkó, szórakozóhelyek, katonaság) élnek, vagy ott tartózkodnak.Külföldi utazás, vagy tartós külföldi tanulmányok esetén, kollégiumi elhelyezés során, serdülőkorban adandó. A meningococcus baktérium cseppfertőzéssel terjed, az orr és torok nyálkahártyáján szaporodik. A fertőzés hirtelen jelentkezik és nagyon gyors lefolyású, kivédésére a védőoltás az egyetlen hatékony eszköz. Gennyes agyhártyagyulladást és vérmérgezést okozhat.
 • A Meningococcus A, C, W-135, és Y csoportjai ellen védelmet nyújtó négy komponensű vakcina választására 12 hónapos kortól van lehetőség.
 • Kullancs-encephalitis elleni védőoltás megfontolandó a rendszeresen kirándulók, a zöldterületeket, a parkok és játszóterek körüli bozótosokat felkereső gyermekek esetében, 1 éves kor felett. Hazánkban 20 féle kullancs honos, ezek közül a vöröshasú Ixodes csíp a legtöbbet, s ez a faj a vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás, valamint a Lyme-kór okozója. A kullancs okozta vírusos agyvelőgyulladás az esetek 90%-ában enyhe lefolyású betegség, de 10%-ában a fertőzés visszamaradó idegbénulást okoz. A védőoltás ez ellen véd. A Lyme-kór előfordulási gyakorisága nagyobb, de az időben észlelt fertőzés - a csípés helyén kör alakban jelentkező, erősen viszkető bőrpír, - antibiotikumos kezeléssel tökéletesen gyógyítható. A későn észlelt fertőzés csak nehezen gyógyítható. A folyamatos védelem fenntartásához emlékeztető oltás szülséges.
 • A Hepatitis A vakcina adása 1 éves kor felett meggondolandó déli országokba történő utazás, (pl. Horvátországba alkalmával, vagy járványos megbetegedések előfordulása során. Hazánk egyébként alacsonyan fertőzött területnek számít.
 • A Human Papilloma vírus elleni oltás bevezetésre került, a 12 éves életévüket betöltött és a 2014/15 tanévben 7. évfolyamot végző leánygyermekek iskolai kampányoltás keretében önkéntes, térítésmentes HPV - méhnyakrák megelőző - oltásban részesíthetők, az első oltást 2014 októberében kaphatják meg.
 • A nem kötelező védőoltások beadási rendjét illeszteni kell a jelenleg Magyarországon érvényben lévő kötelező oltási rendhez. Figyelembe kell venni a különböző oltások között betartandó szüneteket illetve együttadási lehetőségeket.
 • A várandós kismamáknak adható és tiltott védőoltások

  Az első trimeszterben csak a legindokoltabb esetben végezhetők oltások, csak akkor, ha a fertőzés lényegesen jelentősebb veszélyt jelent, mint az oltással összefüggő – esetlegesen fokozott – oltási reakció, vagy oltási szövődmény (pl. tetanusz vagy veszettség postexpozíciós profilaxisa, influenza megelőzése).

  Élővírus-tartalmú vakcinák nem adhatók várandós kismamának, mivel e vakcina-vírusok magzatkárosító hatása nem kellően ismert.
 • A Bárányhimlő elleni oltás nem adható, mivel veszélyes, ugyanis élő vírust tartalmaz.
 • A Diftéria-Tetanusz elleni oltás a második és harmadik harmadban adható.
 • A Hastífusz elleni vakcinára vonatkozóan nincs elég adat arra, hogy káros-e a magzatra.
 • A Hepatitis A elleni oltás fokozott fertőzésveszély esetén adható.
 • Az Influenza elleni oltás a harmadik trimeszter után alkalmazható.
 • A pandémiás influenza elleni védőoltást kaphatja, mert a vakcina a magzatra nem veszélyes, ugyanis elölt vírust tartalmaz. De az influenzavírus sem jelent rá veszélyt, mert általában nem jut át a méhlepényen. Ezzel szemben a védőoltás elmaradása esetén, az influenzavírussal együttjáró magas láz veszélyes lehet, ugyanis az első trimeszterben idegcsőzáródási rendellenességet okozhat, a harmadikban pedig koraszülést. Többet erről ITT olvashat.
 • A Kanyaró, Mumpsz, Rubeola elleni oltás az élő vírus tartalma miatt nem javasolt.
 • A Tuberkolózis elleni védőoltás nem javasolt, de nincs káros hatása a magzatra.
 • A Veszettség elleni oltás adása veszélytelen, veszett állat harapásakor adandó.
 • Élő TÉVHITEK a védőoltásokkal kapcsolatban

 • Sok mellékhatásuk van, ezek nem ismertek és halált is okozhatnak.
 • Mérgező anyagokat tartalmaznak.
 • A higany-alapú tartósítószert tartalmazó védőoltások elősegítik az autizmus kialakulását.
 • Túlságosan leterheli gyermekünk immunrendszerét, ha egyidejűleg többféle kórokozóval szembeni védőoltással oltjuk be.
 • Kötelező védőoltásra nincs szükség azon a betegségekre, amelyek ellen védelmet nyújtanak, mert a fejlett országokban azok már nem is fordulnak elő.
 • Nem igazolták valódi tudományos klinikai vizsgálatokkal a védőoltások szükségességét, hatásosságát és biztonságosságát.
 • Sokkal egészségesebb, ha a védőoltások helyett gyermekünk természetes úton szerez védettséget.
 • Az egészségügyi hatóságok és szakemberek félrevezetik a szülőket és az újságírókat, a törvény által előírt teljeskörű tájékoztatás helyett.
 • Nem tudni biztosan, hogy a védőoltás igazán mennyi ideig véd, ezért nem szükséges beoltani a gyermekünket.
 • A beoltatlan gyerek igazából nem jelent veszélyt a többiekre.


 • Az oltásbiztonságról többet ITT olvashat!

  Vissza az Kezdőoldalhoz Tovább a Pneumococcus elleni védőoltás oldalhoz
  Utoljára frissítve: 2021.04.16.
  Webdesign:

  © 2007-2015 Dr. Mammel Andrea